Lexa

Lexa

Parship

parship

50plusmatch

50plusmatch
Seks belangrijk in een relatie? Dit moet je weten

Seks belangrijk in een relatie? Dit moet je weten

De één kan er geen genoeg van krijgen, terwijl de ander er helemaal niet mee bezig is. We hebben het over seks. Hoe belangrijk het is? Dat verschilt per persoon en per relatie. Er is geen universeel antwoord dat geldt voor alle relaties.

Iedereen is verschillend en wat voor de één heel belangrijk is, is voor iemand anders helemaal niet zo belangrijk. Dat geldt niet alleen voor seks, maar voor bijna alles in het leven.

Seks is niet noodzakelijk

Laten we beginnen met het belangrijkste: seks is niet noodzakelijk. Heb je soms geen zin, of hecht je er gewoon niet zoveel waarde aan? Dat is helemaal niet raar. Veel meer mensen voelen dat precies hetzelfde als jij en het is dus ook belangrijk dat je niet tegen je zin in seks gaat hebben omdat je denkt dat het erbij hoort. Ga dus geen seks hebben omdat je denkt dat je het moet of dat dat hoort.

Seks kan erg fijn zijn, maar natuurlijk alleen als beide partijen het ook daadwerkelijk willen. Voel je je er toch onzeker over, of weet je niet helemaal hoe je partner hier in staat? Praat er dan met elkaar over. Seks is misschien niet het belangrijkste in een relatie, maar communicatie is zeker wel heel belangrijk. Heel veel mensen hebben gelukkige, gezonde en romantische relatie zonder dat zij veel seks of überhaupt seks met elkaar hebben. Er zijn veel verschillende redenen waarom mensen geen seks willen hebben.

Misschien heb je gewoon een laag libido en heb je daarom dus geen zin. Misschien wil je gewoon wel een tijdje wachten voordat je met iemand het bed in duikt of wil je jezelf bewaren voor het huwelijk. En daarom dus geen seks hebben met je partner voordat jullie het huwelijksbootje instappen. Dat je geen seks hebt betekent dus niet meteen dat je een rare of slechte relatie hebt. Als jouw partner er moeilijk over doet en jou over probeert te halen om wel seks te hebben, moet je je misschien afvragen of dat je wel met de juiste persoon samen bent.

Een andere reden kan zijn dat je geen seks kunt hebben door een bepaalde ziekte. Zo kun je bijvoorbeeld last hebben van vaginisme. Dit is een ziekte waarbij het fysiek heel moeilijk of zelfs onmogelijk kan zijn om penetratie te hebben. De oorzaak van vaginisme is bij iedereen anders, het kan fysiek maar ook mentaal zijn.

Vaginisme is erg ingewikkeld omdat je soms simpelweg geen seks kunt hebben, hoe graag je het ook wilt. Maar ook ziektes waarbij je in eerste instantie niet zult denken die een invloed hebben op je libido seksleven, kunnen bepalend zijn. Denk dan bijvoorbeeld aan veel klachten aan je rug of een depressie.

Seks kan wel belangrijk zijn

Voor sommige mensen is seks wel erg belangrijk. Voor hen kan het bijvoorbeeld een belangrijke voorwaarde zijn bij het vinden van een partner, wat zij dan bijvoorbeeld kunnen doen op een datingsite als Novamora. Dit kan verschillende redenen hebben. Zo is het bijvoorbeeld een goede manier om dichter tot je partner te komen. Doordat jullie jezelf kwetsbaar opstellen naar elkaar toe omdat jullie allebei naakt zijn, leer je elkaar weer net iets beter kennen en bouw je een emotionele band op. Door regelmatig seks te hebben, kun je dus dichter naar elkaar toe groeien.

Seks is er in vele vormen en maten. Voor de ene telt intiem zoenen en knuffelen als seks, terwijl iemand anders het pas als seks ziet wanneer er sprake is van penetratie. Seks is ook een manier voor sommige om hun affectie te laten zien aan hun partner. Door de ander te verwennen of door samen tot een hoogtepunt te komen kun je aan hem of haar laten zien hoeveel je van de ander houdt. Het kan jou ook meer zelfvertrouwen geven in je relatie wanneer je regelmatig seks hebben.

Natuurlijk heb je dan ook nog de voor de hand liggende redenen waarom mensen seks hebben, namelijk voor hun plezier en omdat ze het lekker vinden, of simpelweg omdat ze proberen om zwanger te worden.

Voordelen van seks in een relatie

Het regelmatig hebben van seks in een relatie kan ook veel voordelen hebben. Hierboven werd het al kort benoemd, maar het kan jullie emotionele band versterken. Mensen kunnen namelijk veel emoties voelen wanneer ze seks hebben. Wanneer je erg onzeker bent over je lichaam, kun je je beter voelen over jezelf wanneer je ziet dat je partner juist opgewonden wordt van jouw lichaam. Hierdoor kun jij ook meer genieten van jouw eigen lichaam en deze wellicht ook beter leren kennen.

Wat vind jij eigenlijk fijn en wat zijn jouw gevoelige plekjes? Ontdek het alleen, of samen in bed. Hierdoor groeien jullie nog meer naar elkaar toe. Daarnaast kan seks er ook erg fijn zijn wanneer je veel last van stress hebt. Eventjes helemaal nergens aan denken en al je zorgen loslaten.

Fysiek

Ook fysiek gezien kan het hebben van seks binnen een relatie voordelen hebben. Zo is uit een studie gebleken dat het je immuunsysteem een flinke boost geeft wanneer regelmatig seks hebt. Het is ook bewezen dat je minder kans hebt op een hartziekte wanneer je regelmatig seks hebt en dat je op latere leeftijd juist weer een beter geheugen hebt.

Het smoesje dat je geen seks wilt omdat je hoofdpijn hebt, kun je hierna misschien niet meer gebruiken. Het is namelijk ook bewezen dat kan helpen tegen een migraineaanval of clusterhoofdpijn. Verder ben je, als het goed is, tijdens de seks ook redelijk actief bezig en geldt het dus ook als een lichte work0out. Win-win dus.

Dit betekent natuurlijk niet dat mensen die geen seks hebben heel veel last hebben van hoofdpijn, vaker ziek worden of later problemen hebben met het geheugen. Uit onderzoek is gebleken dat de mensen die regelmatig seks hebben, op deze gebieden beter scoren dan mensen die aangeven dat ze niet vaak seks hebben.

Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat je deze argumenten kunt gebruiken om iemand anders te dwingen tot seks. Het allerbelangrijkste van seks is dat jullie het allebei willen en er allebei van kunnen genieten.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *